9.2.2017

kiinnostaako estenomiksi hakeminen?

korkeakouluhaut alkavat taas kohta ja ajattelin kirjoittaa hieman estenomiopinnoista, sillä se on monille tuntematon tutkinto, ja kun itse hain niin tietoa oli vain vähän löydettävissä netistä..

mikä on estenomi? missä voi opiskella?
estenomi on suhteellisen uusi termi ja kun kerron opiskelevani estenomiksi, kenelläkään ei ole hajua minkälainen koulutus se on. tällä hetkellä estenomiksi voi opiskella suomeksi laurea ammattikorkeakoulussa vantaalla tai ruotsiksi noviassa vaasassa. nämä kaksi estenomitutkintoa ovat yllättävän erilaisia, joten kannattaa tutkia asiaa, kumpi sopii itselle paremmin. laurean opinnot ovat enemmän tieteelliset ja kemiapainotteiset, kun taas noviassa opetellaan myös esimerkiksi laittamaan hiuksia, meikkaamaan ja valitsemaan vaatteita kuvauksia varten. oma postaukseni käsittelee laurean estenomiopintoja, sillä siellä itse opiskelen.
estenomi on kauneudenhoitoalan asiantuntija ja moniosaaja - mutta hyvin erilailla kuin esimerkiksi kosmetologi. suurin osa kosmetologiopiskeluista on käytännöntyötä eli erilaisten hoitojen opettelua. estenomiopinnot ovat pääosin teoreettisia, poislukien laboratoriotunnit. opinnot sisältävät mm. paljon kemiaa(!), markkinointia, lainsäädäntöä, raaka-ainetietoutta, biologiaa, kieliä, liiketalousopintoja.. estenomiopinnoissa pureudutaan siis enemmän itse kosmetiikkatuotteisiin ja niiden mahdollisuuksiin, sekä kosmetiikka-alan kehittämiseen.

erilaiset toteutukset
tiesin haluavani monimuotototeutukseen ja jouduin odottelemaan sitä hetkisen, sillä ennen se järjestettiin joka kolmas vuosi, nykyään joka toinen. ota tämä huomioon hakiessasi! päivätoteutuksessa koulua on siis perinteisesti joka päivä, ja se sopii paremmin esimerkiksi niille, jotka eivät ole töissä, sekä niille, jotka tarvitsevat enemmän fyysistä opetusta. monimuotototeutuksessa koululla ollaan vain kaksi päivää joka toinen viikko, joten se sopii paremmin työssäkäyville ja itsenäisestä opiskelusta pitäville, sillä opiskelusta suurin osa tapahtuu etänä netissä. itse halusin jatkaa töitä normaalisti, joten tämä toteutus sopi paremmin minulle. molemmat toteutukset kestävät normaaliajassa 3,5 vuotta ja ovat oikeutettuja opintotukeen.

pääsykokeet
sinulla täytyy olla lukio- tai ammattikoulupaperit voidaksesi hakea ammattikorkeakoulutasoiseen koulutukseen. aikaisempaa kokemusta kauneudenhoitoalalta ei tarvitse olla, mutta ainakin ennen alan työkokemuksesta sai pisteitä. kun itse hain kaksi vuotta sitten, pääsykokeiden pisteet muodostuivat näin:
- todistuksen keskiarvo 30p
- työkokemus 15p
- pääsykoe 55p (äikkä 10p, enkku 10p, liiketalous 15p, kemia 20p)

pääsykoekäytännöt muuttuvat kokoajan, esimerkiksi viime vuonna oli käytössä netissä suoritettava esivalintakoe lopullisiin pääsykokeisiin pääseville. äidinkielen koetta varten kannattaa muistella mieleen erilaiset kirjoitusmuodot, esimerkiksi referaatti, essee jne. englannin kielen kokeseen en itse valmistautunut laisinkaan, sillä minulla on hyvät enkun kielen taidot, mutta kannattaa ottaa haltuun kauneudenhoitoalan sanastoa esimerkiksi alan lehtiä lukemalla. liiketalous voi kuulostaa pelottavalta (ja vähän harhaanjohtavalta..), sillä oikeasti se on pelkkää luetunymmärtämistä. itse valmistauduin kemian osuuteen lukemalla lukion kemian 1 kurssin kirjan todella huolellisesti, aloitin noin 1-2 kuukautta aiemmin. tämä auttaa myös siinä vaiheessa, jos pääset sisään! kaikista kokeen osa-alueista pitää saada minimipistemäärät läpäistäkseen pääsykokeen, joten ei auta jos saa täydet jostain osuudesta ja nollat toisesta.

ainoa miinuspuoli laurean opinnoissa on mielestäni se, että luokkakoko on liian suuri. aloittaessani luokallani oli 53 opiskelijaa, eikä luokat oltu edes suunniteltu noin monelle opiskelijalle. nyt tietenkin osa on pudonnut jo kelkasta ja tällä hetkellä luokallani on 45 opiskelijaa. tottakai on ollut kivaa tavata noin monta ihanaa leidiä :) opiskelu on ollut elämäni parasta aikaa, joten suosittelen ehdottomasti hakemaan!

käy vielä tsekkaamassa video, jonka teimme yhdessä luokkalaiseni pauliinan kanssa:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti